Поредна година, поредни избори  На 2 април 2023 г. у нас

...
Поредна година, поредни избори  На 2 април 2023 г. у нас
Коментари Харесай

Година на скандали и сглобки: Какво се случи през 2023?

Поредна година, следващи избори 

 

На 2 април 2023 година у нас се организираха следващите парламентарни избори, след върволяк от опити да бъде излъчено държавно управление. В последна сметка тези избори не създадоха изключително друг резултат и разпределението на силите в 49-тото Народно заседание остана най-вече непроменено - ГЕРБ се подредиха първи с 69 депутати, след тях - ПП-ДБ с 64, “Възраждане ” станаха трета политическа мощ с 37 народни представители, Движение за права и свободи се подредиха четвърти с 36 депутати, Българска социалистическа партия се сринаха до 23 мандата, а Има Такъв Народ се върнаха в Народното събрание с резултат на ръба - 4.11% и 11 мандата. 

 

В последна сметка този резултат още веднъж не даде изрично болшинство на нито една политическа партия и се стигна до цикъл от тежки договаряния за сформиране на държавно управление, който докара до по този начин наречената “сглобка ” или “некоалиция ”. Каквото и да е името му, в болшинството сега влизат ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи. 

 

Този кабинет стана факт съвсем на магия. Разговорите бяха на път да се провалят поради изтеклия в общественото пространство запис от вътрешната партийна среща на ПП-ДБ, на който се заприказва за чистки в службите и изпиране на ГЕРБ. Този запис даде самун на доста от критиците да нападат властимащите по разнообразни мотиви през цялата година. 

 

Кабинетът бе формиран на база на революционния ротационен принцип - държавно управление с 18-месечен небосвод като първите 9 месеца ръководи акад. Николай Денков с вицепремиер Мария Габриел. Предстои да забележим какво ще се случи при ротацията и дали ще има рокади в състава на държавното управление. Вече има такива поръчки. 

.

Какво свърши кабинетът за тези няколко месеца? 

 

В “сглобката ” не се работи елементарно. Партиите, които влизат в ръководещото болшинство постоянно се оказват посред политически противоборства, обвинявания и съвсем разкъсване на несъществуващото сред тях съглашение. Поставени бяха няколко целта - влизането в еврозоната, законите по ПВУ и влизането на България в Шенген. Напредък по тези въпроси има, само че доста от тях остават да висят и през идната година.

“Лукойл ”

 

Мнозинството обаче съумя да свърши няколко значими неща. На първо място на фона на кавги в Народното събрание беше комплициран завършек на дерогацията за вноса на съветски нефт. И това на фона на новината, че компанията продава най-големия си актив у нас - рафинерията в Бургас поради напън от страна на държавното управление.

 

Всъщност този напън бе по-скоро в посока “Лукойл ” да заплати налозите си. Представители на " Продължаваме промяната - Демократична България ", ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи неведнъж обявиха, че " Лукойл " дължи стотици милиони на страната, а министър председателят акад. Николай Денков съобщи, че съветската компания е поела ангажимент да внесе тези пари до края на годината.

 

Рафинерията в Бургас обаче се продава, а министър председателят съобщи, че всяка ескалация по тематиката “Лукойл ” рискува преустановяване на дерогацията, което би лишило бургаската рафинерия от петрол. Беше направен график, по който поетапно да се спре преправянето му. От 1 януари 2024 година се стопира износът на нефтопродукти от съветски нефт, а от 1 март се стопира вносът на съветски нефт. Това решение се случи на фона на голямо напрежение в некоалицията - ГЕРБ и Движение за права и свободи заплашиха да отдръпват поддръжката си по отношение на кабинета, откакто от ПП-ДБ отхвърлиха предлагането им за незабавното отпадане на дерогацията с претекст, че това ще провокира рецесия и дефицит, а от там - и повишение на цените.

.

Два вота на съмнение

 

Кабинетът на акад. Николай Денков не може да се похвали със умерено “царуване ”. След два вота на съмнение държавното управление оцеля - единият бе импортиран поради политиката в бранш енергетика на фона на свадите с териториалните проекти за прекосяването към по-чиста сила, а другият - в региона на защитата и националната сигурност. 

 

Промяната в Конституцията

 

Конституционна промяна до Коледа. Тази поръчка даде депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски и в последните дни от 2023 година депутатите заседаваха стремително - отрасловата комисия бистри финалните оферти на изключителни съвещания в почивните дни, а Народното събрание ги одобри на второ и трето четене в границите на два дни на фона на протест от опозицията в лицето на Има Такъв Народ, “Възраждане ” и Българска социалистическа партия. Левицата обаче склони да се включи в дебатите като гласоподава намерено срещу всяка една корекция на второ четене, до момента в който Има Такъв Народ и “Възраждане ” отсъстваха от залата. 

 

Какво плануват измененията? 

 

Основните промени в Конституцията засягат правосъдната система. Висшият правосъден съвет се разделя на две - съдийски и прокурорски. Мандатът на основния прокурор се понижава от 7 на 5 години. Има промени във връзка с служебния кабинет като от финалните текстове, признати в зала, отпадна опцията ръководителят на Върховен касационен съд да бъде измежду вариантите за длъжностен министър председател. Стана допустимо още депутати и министри да са хора с двойно поданство като за народните представители условието е за уседналост от най-малко 18 месеца. 

.

Годината, в която Гешев си потегли

 

След измененията в Конституцията институтът на основния прокурор не е това, което беше. Някои заговориха за политическо преодоляване на прокуратурата, други помолиха в главния закон да не участват текстове, които допускат, че обвинител №1 на страната може да бъде нарушител и “да не ритаме основния прокурор като фигура, в случай че той към този момент е на земята ”. 

 

Така или другояче обаче за основния прокурор на страната 2023 година беше преломна. Все отново тази година ще се запомни с отстраняването на Иван Гешев от поста след години митинги против него и апели за оставката му. 

 

Тази оставка Гешев подаде самичък и сътвори собствен политически план, за който се спекулираше дълго време. Тя пристигна на фона на обвинявания от страна на самия Гешев, че олигархията и проведената престъпност желаят да го отстранят. Именно заради тази причина съгласно Гешев бе проведен и “атентат ” против него - гърмеж пред кортежа му на 1 май тази година. За случилото се знае малко, а причинители и поръчители към момента не са посочени. 

.

Убийството на Алексей Петров

 

Няколко бяха знаковите убийства през тази година - като минем през сагата с търсените братя Галеви, чиито тела се оказаха на територията на страната, минем през показния разстрел на Красимир Каменов - Къро, който бе погубен дружно със брачната половинка си в ЮАР и минем през Алексей Петров, който бе убит край столичния кв “Драгалевци ”. 

 

Петров бе апетитен за проектант на така наречен “сглобка ”. Бойко Борисов съобщи, че някогашната барета “помогнала ” за съставянето на държавното управление, само че Кирил Петков от ПП-ДБ отхвърля да го познава и да се е срещал с него. 

 

За убийството на Алексей Петров също не се знае доста на този стадий. В края на тази година стана ясно, че ФБР ще спомагат да се отключи телефонът на някогашната барета, с цел да се наблюдава връзката му.

.

Визитата на Зеленски в България 

 

Ключово бе визитата на украинския президент Володимир Зеленски в България. На това посещаване се погледна като на късмет страната ни да покаже непоколебимата си поддръжка по отношение на Киев във войната с Русия. 

 

Маските паднаха 

 

Визитата на Зеленски бе основна и поради срещата му с президента Румен Радев. Всъщност по време на диалозите сред двамата държавници Радев назова войната в Украйна “конфликт ”, което не остана подминато от самия Зеленски.

 

" Надявам се хората в България схващат, че това не е спор, а война ", отговори Зеленски и добави, че не може да се търсят баланс, дипломация и поддръжка за Русия, тъй като тя желае да унищожи НАТО и Европейски Съюз.

 

Всъщност през тази една година президентът е упрекван неведнъж в проруски позиции. Срещу него е имало и митинги с апели за импийчмънт. Една от най-скандалните му прояви бе по време на откриването на пилона на Рожен, където той съобщи, че Украйна “настоява да води войната си с Русия ”. 

 

Държавният глава е упрекван от критиците си, че пред Европа и света “държи държание ”, което няма общо с реториката, която употребява у нас.

.

Паметникът на Съветската войска към този момент не е в центъра на София

 

В цяла сага се трансформира преместването на Паметника на Съветската войска от центъра на София. С флекс бяха нарязани частите на МОЧА, което даде мотиви за обвинявания в надали не безчовечие. Експерти обаче показаха, че паметникът е сглобяван на място, тежък е и няма по какъв начин да бъде изместен инак. Предстои фигурите да бъдат реставрирани, а след това по всяка възможност да бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство.

 

Демонтажът на МОЧА обаче провокира митинги - както при построяването на скелето и повдигането на огражденията, по този начин и при стартирането на самите действия по преместването му. Всичко се случи на фона на обвинявания, че това е нелегално. Областната администрация обаче сподели документи. 

 

Междувременно Административният съд в София разпореди в последните дни на 2023 година да се приключи демонтажът на МОЧА по искане на “Възраждане ” и “Изправи се.БГ ”. Новината пристигна часове откакто беше свалена последната част от най-високата фигура на паметника.

 

Това решение ще бъде обжалвано.

.

Местните избори 

 

На 29 октомври у нас се организираха локални избори - основни за страната, с огромен залог. В последна сметка се случиха няколко неща - падна бастионът на ГЕРБ във Варна и морската столица има нов кмет от ПП-ДБ. В София също претендентът на ГЕРБ Антон Хекимян загуби с голяма разлика вота от Васил Терзиев, който е новия столичен кмет. Интересни бяха още изборите в Пазарджик, Кюстендил, Благоевград, където дългогодишното ръководство на ГЕРБ отстъпи пред претендентите на ПП-ДБ. 

 

Въпреки че София има нов кмет, Столичният общински съвет е в тупик. До края на тази година СОС е без ръководител - към този момент са правени пет опита за избор, само че и последният се увенча с крах. Ново съвещание ще има при започване на идната година. 

.

Този необикновен Боби Михайлов към този момент не е отпред на БФС

 

Друг огромен скандал, който тази година създаде, беше с Българския футболен съюз. Призивите за оставката на управлението не са вест, само че напрежението преля чашата, откакто на фона на опасения от демонстрации БФС реши мачът сред България и Унгария да се играе без аудитория. Срещата бе преместена няколко пъти и до последно не бе ясно къде тъкмо ще се организира. 

 

В последна сметка мачът се игра на Националния стадион “Васил Левски ”, а пред него при голямо полицейско наличие ентусиасти от всички цветове и клубове желаеха оставката на Михайлов поради последни 18-години, в които управлява БФС. 

 

Градусът на напрежението се повиши в допълнение, откакто полицията се опита да разпръсне ентусиастите с водни оръдия. От агитките хвърчаха пластмасови и стъклени бутилки, мятаха се бомбички. Беше запален и бус. В сърцето на София са породени съществени материални вреди. Появиха се известия за съществено потърпевши хора. Задържаните бяха десетки. 

 

Заради полицейското принуждение се стигна до искане оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, който обаче по този начин и не бе свален от поста си. Повдигнаха се и въпроси чий е министърът в кабинета - на ПП-ДБ или ГЕРБ. 

 

2023 година беше бурна и несъмнено ще бъде запомнена. Какво не съумя да влезе в този материал? Скандалите с машинното гласоподаване. Скандалите с ДАНС. Парламентарните боричкания и още... Истината е обаче, че сме настроени предпразнично. Вероятно и вие. Тръпнем в очакване, с цел да забележим какви провокации ще ни сервира и новата 2024 година Дано да е по-благосклонна.

 

Джесика Вълчева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР